Életmód: cukros kenyér

 2011.02.22. 10:07

 

 

Hogyan lehet tízezreket spórolni az élelmiszeren?

 

-          Amennyiben olyan pazarló életmódot folytat valaki, hogy egyáltalán vásárolni jár, mindenképpen nézze meg, mi az, amire szüksége van, és készítsen róla listát. Fontos, hogy ezen szerepeljenek a rágcsálnivaló (Ropi/38 Ft-.), így elkerülhetjük, hogy „hirtelen felindulásból” összevissza vásároljunk fölösleges dolgokat. Próbáljunk meg nem eltérni a listától, még abban az esetben sem, ha megtetszik valami.

-          Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagy bevásárlást (kenyér,liszt, tojás, tej) tartani, mert így kevésbé csábul el az ember egy-egy nem feltétlenül szükséges termék (felvágott, sajt) iránt .

-          Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg sok energiát meg lehet spórolni, nem kifizetődő, ha túlságosan megéhezik az ember, és atavisztikus éhségrohamában elfogyasztja az egész hétre szánt kalóriamennyiséget.

-          A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, például a száraz tésztafélékből vagy rizsből, lisztből, valamint cukorból érdemes akár több napra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például „kettőt fizet hármat kap” konstrukcióban  jóval olcsóbban (átlagosan 10%-al )  juthatunk hozzájuk. Így az esetleges áremelésektől is függetleníthetjük magunkat.

-          A többnyire élelmiszereket kínáló áruházakban érdemes csak az ételeket megvásárolni, mert az egyéb termékek (pl.:szappan), többnyire olcsóbbak a kínai piacokon.

-          Mindig hasonlítsuk össze a csomagolásokon feltüntetett különböző súlyú termékek egységenkénti árát! Érdemes azok szerint kiválasztani az olcsóbbat. Figyelni kell a különböző akciókat is, ilyenek lehetnek, például a fent említett "egyet fizet, kettőt kap" kedvezmény, de a hamarosan lejáró termékeket is áron alul el lehet vinni a boltból, a lejártak pedig a kukából sokszor ingyen is elvihetők. Akinek nem erőssége a matematika, mindenképpen fektessen be egy számológépbe (250.-Ft.), fél év alatt bizonyosan megtérül.

-          Gondolkodjunk reálisan: Biztos, hogy szükségünk van nekünk arra a kolbászkára? Hiszen ha a kolbászka árát kristálycukorba fektetjük, sokkal több kalóriát vehetünk magunkhoz ugyanazért az összegért.

-          Válasszunk szezonális termékeket! Bár az áruházak polcain szinte folyamatosan elérhető minden zöldség, illetve gyümölcs, az éppen az adott évszakra jellemző termények ára jóval alacsonyabb, mint az importból származóké.

-           Érdemes keresni a különböző ünnepek után megmaradt élelmiszereket is. Húsvét után például, gyakran megmarad a polcokon az ünnepre kínált csokoládéfélék egy része, amelytől az áruházak leértékelésekkel próbálnak megszabadulni.

-          Kerüljük az előre csomagolt friss élelmiszereket! Ha például kedvünk támad egy jó salátára, nem kell megvennünk az előre aprított és külön csomagolt zacskót. Otthon sokkal olcsóbban elkészíthetjük a salátát tartósítószerektől mentesen.

-          Járjunk nyitott szemmel a parkokban! Rengeteg ehető növény vesz körül bennünket. Higiéniai okokból mindenképpen a magasabban található leveleket részesítsük előnyben!

-          Talán az egyik legfontosabb tanács, hogy mindenképp ellenőrizzük a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartjuk ezzel a sort, de rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha figyelmeztetjük a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be vagy nem vett figyelembe egy akciót, és egész áron számolta fel az adott terméket.

-          Termesszünk  konyhaablakunkban friss fűszernövényeket egy virágládában! Ez ugyan nem olcsó mulatság (vízdíj, palánta), méltóságunk megőrzéséhez viszont nagymértékben hozzájárulhat, hiszen a tavaszi újságok címoldalain kertjükben, birtokukon kiegyensúlyozottan  mosolygó sztárjaink életstílusát tehetjük korlátozott módon magunkévá.

 

Végül, de nem utolsósorban elevenítsünk fel egy régi, de rendkívül ízletes és könnyedén elkészíthető receptet a leleményes és ésszerűen gazdálkodó háziasszonyok számára:

 

Cukros kenyér

 

Vágjunk le egy nem túl vastag, kb. 1 centiméteres kenyérszeletet és szórjuk meg kristálycukorral. Finoman nyomkodjuk rá a cukrot, de ne túl erősen, mert akkor túl sok marad rajta. Amikor ezzel elkészültünk, az asztal fölött fordítsuk meg és óvatos, de határozott mozdulatokkal ütögessük meg. A lehullott kristálycukor szemeket gondosan söpörjük a markunkba és tegyük vissza a cukortartóba.  Helyezzük tányérra és tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

*Hétvégén vagy ünnepi alkalmakkor a kenyérszelet felületét óvatosan vizezzük be és úgy szórjuk rá a cukrot. Így sokkal nagyobb mennyiség tapad a kenyérre, ezért ezt a változatot csak indokolt esetben alkalmazzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkompatibilis.blog.hu/api/trackback/id/tr402679034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása