Színház az egész világ

 2011.03.02. 11:11

 

Jól indult a napom. Végre én is megkaptam a levelemet Magyarország Kormányától. Ráadásul a rettenthetetlen nézésű Szájer József  „állampolgárnak”, a rendkívül bizakodó tekintetű  Szili Katalin „honfitársának szólít”. Ha másért nem, ezért a pillanatért érdemes élni. Ezt az élményt nem veheti el tőlem senki.

A kérdések is teljesen rendben vannak. Véleményem szerint azonban, még ennél is korrektebb lett volna, ha a mostani kérdőív kiküldése előtt küldtek volna egy ezt megelőző kérdőívet, amiben megkérdezik, hogy igény tartok-e egy ilyen 12 pontból álló kérdőív kitöltésére.  Erre szerintem csakis az idő szűkössége miatt nem került sor.

Semmi sem véletlen, látom magam előtt, ahogy a hosszú-hosszú tanácskozások folyamán, nemcsak a kérdésekről, hanem a kérdések számáról is rendkívül konstruktív vita folyik. Nagy körültekintéssel dönthettek arról, hogy éppen 12 kérdés szerepeljen a kérdőíven.

Hiszen:

- Jézusnak tizenkét apostola volt (keresztény elkötelezettség)

- Az Olümposzon 12 főisten lakott (természetesen a főistenen, Zeuszon kívül)

- Odüsszeuszt tengeri vándorlása során 12 tengerész kísérte (akik, mint tudjuk, bármikor beáldozhatók)

- A jógában a szívcsakrát a 12 szirmú lótusz szimbolizálja (az erő és energia fontossága, nem elfeledkezni persze arról, hogy a lótusz virágának van egy központi része, ami rendkívül határozottan megkülönböztethető a szirmoktól, a szirmoknak tulajdonképpen védelmi szerepük van)

végül, de nem utolsósorban

-       -  az úttörőknek is 12 pontja volt.

Szerintem nem sok ember van Magyarországon, aki ne tudna azonnal rákapcsolódni ezekre a rendkívül finom tudatalatti pontokra.

Maguk a kérdések már természetesen nem annyira fontosak, mint a hogy a válaszok sem. Szájer József becsületesen meg is írja:

„A nemzeti konzultációs testület nevében vállaljuk, hogy a beérkezett véleményeket összesítjük és továbbítjuk az új alkotmány elfogadására jogosult valamennyi országgyűlési képviselőnek. Különleges lehetőség ez arra, hogy ezúttal olyan alaptörvénye szülessen hazánknak, amelynek megalkotása során valamennyi magyar ember lehetőséget kap a hozzászólásra.”

Nem hiteget, nem ígér olyat, amit nem tud betartani. Egy szóval sem mondja, hogy a  válaszokkal az állampolgárnak bármilyen befolyása is lenne az alkotmányra.

Közel egy milliárd forintból ennél nagyobb szabású színdarabot reméltem.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inkompatibilis.blog.hu/api/trackback/id/tr632703662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emiksz 2011.03.03. 09:14:17

emiksz.blog.hu/2011/03/02/10_a_kerdes_a_valaszra

avagy miként lehet 4 nap alatt feldolgozni 2 millió választ.

2011.03.03. 12:48:21

Gondolom, véletlenül marad ki a felsorolásból a Mit kíván a magyar nemzet? című, szintén 12 pontos nyomtatvány.
süti beállítások módosítása